Eвропейският парламент одобри споразумението с държавите членки за нови правила за

...
Eвропейският парламент одобри споразумението с държавите членки за нови правила за
Коментари Харесай

Ако влакът закъснее, храни и напитки за пътниците

Eвропейският парламент одобри съглашението с страните членки за нови правила за правата на пасажерите в железопътния превоз. Правилата ще подсигуряват, че пасажерите могат да бъдат пренасочени и да получат помощ при положение на закъснения и анулация. Ще бъдат усъвършенствани достъпът и помощта за хората с понижена пъргавина. Ще се обезпечат и повече специфични места за транспорт на колела.

При забавяне от над 60 минути пасажерите могат да изберат дали изцяло да им бъде възобновена цената на билета, или да продължат пътуването си, или да бъдат пренасочени при сравними условия, само че без да понасят спомагателни разноски. Те би трябвало да могат да пътуват в същата класа като обозначената на истинския билет. Пътниците във влакове ще могат сами да провеждат пътешестване по друг маршрут и да получат обезщетение за закупуване на нов билет, в случай че железопътният оператор не заяви благоприятни условия за пренасочване в границите на 100 минути след планувания час на тръгване.

Задълженията за пренасочване ще се ползват даже при положение на непреодолима мощ. При нужда ще би трябвало да бъдат обезпечени храна и освежителни питиета, а разноските за настаняване ще бъдат възобновени.

Новите правила също ще обезпечат повече изясненост по отношение на това какви условия могат да се смятат за непреодолима мощ, което би освободило железопътните сдружения от задължението да изплащат обезщетение за закъснения или анулация. В допълнение към рисковите метеорологични условия и огромните естествени бедствия, новите правила към този момент включват случаите на съществени рецесии, свързани с публичното здраве, или терористични набези. Железопътните стачки няма да бъдат обхванати от това освобождение.

За пасажерите с понижена пъргавина ще бъде обезпечена по-голяма еластичност при организирането на пътническите услуги, защото те ще могат да получават помощ при пътешестване, в случай че уведомят оператора 24 часа по-рано (съгласно настоящите правила е належащо операторът да бъде известен 48 часа предварително). Когато се изисква компаньон, то придружителят пътува гратис. На пасажерите с понижена пъргавина, употребяващи куче лидер, се подсигурява, че животното може да пътува с тях.

С цел обезпечаване на по-устойчива подвижност и комфортни други възможности, всички влакове би трябвало да бъдат оборудвани със специфични места и стоянки за колела. Всеки трен би трябвало да разполага с минимум четири места за транспорт на колела.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР